Ar mėgstate žuvį? Daug žmonių atsakytų, kad tai tikras skanėstas. O ar kada vaistinėje pirkote žuvų taukų? Labai tikėtina, kad taip, mat jų nauda pripažinta. Populiaru ir įvertinta.
Žuvų taukai naudingi įvairiopai. Pirmiausia todėl, kad juose gausu A ir D vitaminų. D reikšmė – kalcio įsisavinimas, kaulų ir dantų sveikata. A reikšmė – nauda akims, odai, gleivinei; vitaminas A taip pat veikia kaip antioksidantas.
Šiais vitaminais privalumai nesibaigia. B1, B2 ir B12 – šių taip pat yra žuvų taukuose. Ir dar ne viskas! Sudėtyje esama ir štai ko: niacino, folio rūgšties, panteono rūgšties. Tarp naudingų medžiagų yra ir kalcio, jodo, cinko. Pavargote nuo tokios gausos? Tuomet padarome pertrauką, nes… yra ir daugiau sudedamųjų dalių!
Ką gi, tęsiame. Be jau minėtų medžiagų, žuvų taukai žmonėms naudingi ir todėl, kad sudėtyje yra kalio, fosforo, fluoro bei vario. Visas komplektas vertingas. Gera žinia – šiais pliusais sąrašas nebaigiamas.
Žuvų taukai vertingais laikomi dėl didelio kiekio nesočiųjų riebalų rūgščių. Palyginti su augaliniais aliejais, žuvų taukuose šių rūgščių yra daugiau. Ar kada pagalvojote, kodėl žuvų taukai lieka skysti net temperatūrai nukritus žemiau nulio? Būtent todėl, kad juose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių. Atrodo, nesusiję dalykai. Visgi net labai susiję.
Žuvų taukai turi ir omega-3 riebalų rūgščių. Vėlgi labai tinka žodis „daug“ – omega-3 riebalų rūgščių kiekis, galima sakyti, yra solidus.
Reali žuvų taukų nauda: skystina kraują ir slopina krešėjimą, mažina kraujospūdį, yra priemonė nuo trombų susidarymo, skatina audinių atsinaujinimą. Didelėmis raidėmis reikėtų užrašyti ir imuniteto stiprinimo funkciją. Ar tai jau viskas? Ne. Tiesą sakant, norint atskleisti visus privalumus būtų galima išleisti knygą. Kokių 500 puslapių ar net storesnę.
Taigi, žuvų taukai verti visokių epitetų: naudingi, sveiki, sveikatingi, turtingi vitaminų… Ne veltui jie žinomi daugelį metų kaip puikus teigiamų medžiagų šaltinis. Ne veltui ir šiandien jie perkami, geriami. Svarbiausia laikytis nurodytų rekomendacijų – tų, kurios informaciniame lapelyje, ir (arba) tų, kurias pateikia jūsų gydytojas.